21 Ekim 2013 Pazartesi

Gümüş'de bir bayram

Dört gözle bayramı ve dokuz günlük tatili bekledik. Ne çabuk geçti:((( 

Çok fena tatil sonrası sendromu yaşıyorum sanırım. Kafamı toparlamakta zorlanıyorum. Fotoğrafları düzenledim ama yazmaya nereden başlayacağımı bilemiyorum. Konuya pat diye giriyorum o zaman, başka yolu yok:)

Biz tatilin 3-4 gününü geçirmek üzere Gümüş'e, Bekir Baba'nın (kayınpederimin) memleketine gittik. Orada aileden kalan bir evleri var. 10 kardeş olan Bekir Babalar babadan kalan eski ahşap evin yerine yeni bir ev yaptırmışlardı. Senelerdir derler "bi beraber gidelim, bi görün bizim oraları" diye. Bir türlü denk getirememiştik. Bu bayram Bekir Baba, Nurdan Anne, Esra (görümce), Zeynep (yeğen) ve Fatoş Hala hep beraber gittik. 

Bahçeyi anlata anlata bitiremezlerdi. Gerçekten öyleymiş. Şimdiye kadar kirazını, eriğini, elmasını vs. çok yedik ama bir yandan dalından toplayıp, bir yandan yemenin zevki bi başkaymış.

Daha hâla erikler vardı mesela ağaçta...


Ayvalar, elmalar...

Tek tük de olsa ceviz bile topladık ağaçtan.

Toplanan cevizler Koca Hala (Oki öyle diyordu:)) tarafından kırdı. 

Dayanamadı kalktı pişi yaptı sonra bize. Afiyetle sildik süpürdük hemen:))


Yediklerimizi hazmedebilmek için yürüyüşe çıktık. 

Burası eskiden Gümüş Nahiyesi diye geçiyormuş. Yani bucak, ilçe-köy arası bir yerleşim birimi. Daha sonraları nüfusu azalınca, Amasya ilinin bir ilçesi olan Hacıköy ile birleşerek Gümüşhacıköy olan ilçeye bağlı bir yer olmuş. 


Günlerimiz neredeyse hep bahçede geçti. Küçücük bir ağaç bile olsa üstü meyve doluydu. Hani diyorlar ya organik tarım diye, işte bu bahçedeki her meyve ağacı organik, yani %100 doğal. 2 senedir meyvelere zarar veriyor diye hiç ilaçlama yapılmıyormuş. Doğal olarak yetişen neyse o.


Elma ağaçlarının dalları yerlere kadar eğilmiş, kimisi yükünü taşıyamamış kırılmış bile. O kadar çok elma vardı ki yerler bile elma doluydu.


Toplaya toplaya, dağıta dağıta bitiremedik bahçedeki elmaları:)


Oki'de ağaçların tepesinden inmedi. Erik, ayva, elma ne varsa topladı:))



O mutlu, biz mutlu:))

Hep beraber, hep mutlu:))

Tabii sadece bahçede geçirmedik tatilimizi. Yakında görülebilecek yerlere de gittik. Mesela Dedekorkut parkı


ve Maden Camii. Eskiden kiliseymiş burası, sonradan minare eklenerek camiiye dönüştürülmüş. Asıl içi çok güzelmiş, ama gittiğimizde ne yazık ki kapalıydı. Biz de bahçesinde dolaştık biraz:)




Bekir Babalar ahşap evin bakımı zor ve çok eski olduğu için yerine tek kat bir ev yaptırmışlar. Eski evden kalan dolap kapıları, kapılar, birkaç eşya ve tabii ki hatıralar.




Perşembe günü Haziran'da kiraz mevsiminde görüşmek üzere ayrıldık Gümüş'ten. Şimdi Haziran'ı iple çekiyoruz:)) 



18 yorum:

  1. Doğaya kaçış bu olsa gerek ,meyvelerle dolu tatil çok hoş geçmiş böyle bir yeri olmalı insanın kaçıpta tazeleneceği nice tatilleriniz olsun.Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EBRUCA, evet gerçekten doğada olmak, şehirden, kalabalıktan ve özellikle trafikten uzak olmak çok iyi geldi hepimize:)))

      Sil
  2. ne iyi yapmışsınız.muhteşem yerler.çok gezemesemde gitmişliğim var.üzüm eriklerini görünce içim gitti bizim bahçede de var burada pek bilmezler hatta hiç :) muhteşem fotoğrafar.çok keyif aldım bakmaktan.daha nice mutlu gezmelere..sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alanay yıldırım, ben ilk defa gittim ve çok hoşuma gitti. Artık fırsat buldukça gitmek istiyoruz, hele haziranda kirazlar çıktığında bir başka oluyormuş. İnş gidebiliri yine:)) çok teşekkür ederim:))

      Sil
  3. amasyanın misketide pek bir güzel olur.afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yelda ersozlu Bakirtas, çok teşekkürler, evet elmaların tadı bir başka:))

      Sil
  4. Ahhh beni yıllar öncesine götürdün, 12-13 yaşlarımda ben de amasyada yaşadım ne verimli topraklar oralar. Oradaki Elmanın ayvanın tadı hiç bir yerde yoktur. Ne güzel bir şans sizin için, Oki için hele bulunmaz nimet. Sen de süper fotoğraflayıp anlatmışsın. Biz de gitmiş kadar olduk :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. semoş; öyle mi? ne güzel, Bir dahaki gidişim de Amasya'yı da görmek istiyorum. Toprak gerçekten çok verimli:) Oki için de çok iyi oldu gerçekten, o da çok sevdi:)

      Sil
  5. allahımmm ne güzel detaylar, ne sahane bi babanne evi <3
    bayılıyorum eskilere! ne iyi etmişler o eski evin en güzel parçalarını yeni eve de uygulayarak! bayramlar, büyüklerin yanında, ekmek elden su gölden ve yiyip icerek de ayrı bi güzel diimi Simin ^.^
    öperim :* yakışıklı ogluna da ayriyeten kucaklar, kendisine kalplerimi yollarım şöyleki <33333

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. minikkus canım:))) asıl eski ev çok güzelmiş ama işte bakımsızlıktan yerine yenisini yapmışlar. Keşke restore edeylermiş, çok güzel olurdu:) Off yemenin içmenin hadi hesabı yoktu sorma:) daha sabah kahvaltısı bitmeden öğle yemeği, öğle yemeği bitmeden akşam yemeği konuşuluyordu. Teşekkürler şekerim iletirim Oki'ye:)))

      Sil
  6. Gözlerime inanamıyorum. Görümceniz Esra benim yıllardır iş arkadaşım, annesi de çok tatlıdır. Fotoğrafları görünce Esra'nın köyü bu dedim, sonra baktım fotoğraflarda da o. Siz de hep birlikte diye yazınca... Blog açtığımdan beri böyle hoş tesadüfler yaşıyorum, ne güzel.
    Sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keyif olsun :))) gerçekten ne kadar hoş bir tesadüf:)))) Geçen akşam Esra'da aradı. Ona da göstermişsin bloğu:)) Eee dünya küçük derler, doğruymuş:)))

      Sil
  7. Ben de inanamıyorum doğrusu.Demek kan değilmiş hep çeken yazılarda çekiyormuş insanları birbirine...Neden mi?Çünkü bayramda bende aynı yerlerdeydim..Çünkü Gümüşhacıköylüyüm...Dedekorkut parkı memlekete gittiğimde sık uğradığım bir yer.Bizim oraları sevmiş olmanız mutlu etti beni.Perşembe günü de ben elma toplamakla geçirdim günümü...Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. munise:))) öyle mi? Hava da çok güzeldi. Bir dahaki sefer fırsat olursa Gümüşhacıköy'ü de görürüz. Dedekorkut parkı çok güzeldi:) Amaaa elmalara diyecek bir şey bulamıyorum, harikalarrr:)))

      Sil
  8. Senin sarı yavrun erik hastası zaten delirmiştir onları görünce :) Pek güzel olmuş bağ,bahçe,doğa bugünlerde bulunmazımız. Adaptasyon sorunu her daim var hala alışamadım desem yeridir. Napalım sabırla yazı beliycez artık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Chilek; yazık dişi sallanıyor diye elmalardan yiyemedi rahat:) Şehirden, trafikten uzak olmak çok güzeldi:)) Şimdi yine buradayız ve bu hafta inadına geçmek bilmedi be şekerim. Çok daraldım:)))

      Sil
  9. Çoook güzel yerler oralar babannemde oralı çok iyi yapmışsınız gitmekle :)

    YanıtlaSil
  10. yine geldiğinizde merzifon'a da gelin lütfen :)

    YanıtlaSil

Başka neler var neler:))

Related Posts with Thumbnails